Het is zomer en de zon komt al lekker door, helaas is dit ook de tijd van het jaar dat er veel oververhitte honden zijn. Veel mensen genieten van de warmere temperaturen, maar voor honden is dit vaak heel anders en soms moet je de hond afkoelen. De meeste honden zijn minder energiek als het warm weer is. Mocht je hond toch oververhit raken met deze warme dagen, dan hebben we een aantal tips om je hond af te koelen in de zomer.

Voorkomen is beter dan genezen

Op een warme zomerdag is het verstandig om een aantal basisregels te proberen hanteren. Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend wandelen met de hond, zodat het nog niet te heet is. De hond kan dan ook alvast wat energie kwijt.

Het is daarnaast sowieso verstandig om de hond overdag uit de directe zon te houden. Mocht je overdag toch een rondje willen maken met je hond, dan is het verstandig om te kijken naar schoenen aan de pootjes. Deze beschermen de kussentjes van de pootjes tegen de warme stoep of asfalt.

Hond afkoelen in zwemwater

Honden kunnen hun warmte niet kwijt doormiddel van transpiratie zoals bij mensen. Daarom kan je een hond afkoelen door hem of haar mee te nemen naar een mooie zwemplaats. Je moet dan natuurlijk goed opletten of er geen algen in het zwemwater zitten, maar door hier (rustig) te spelen kan de hond lekker afkoelen. De hond moet natuurlijk niet bang zijn om te zwemmen.

Hondenzwembad gebruiken om de hond af te koelen
Hond afkoelen in een buitenzwembadje

Je kan er ook voor kiezen om een klein hondenzwembad in de tuin te plaatsen. Het zwembad is gemakkelijk schoon te houden, zodat je zeker weet dat er geen alg in het water zit. Het water kan je regelmatig vervangen en daarna eventueel nog gebruiken om wat planten in je tuin water te geven.

De hond afkoelen met een natte handdoek

Als je hond minder van zwemmen houdt, kan je ook een aantal handdoeken pakken. Maak deze handdoeken goed nat met koud water en leg deze op de grond waar je hond graag ligt. Vouw de handdoeken niet direct om de hond heen, maar zorg dat de buik goed gekoeld wordt. Hierdoor kan de hond op de juiste plek goed afkoelen.

Doordat de hond de minste en dunste vacht heeft op de buik, kan de kou van de handdoeken sneller bij de huid komen.

Hond met de airco afkoelen

Als je thuis een airco hebt hangen in je woonkamer, dan genieten de meeste honden daar ook van. Ze voelen de frisse wind door hun vacht waaien, waardoor ze veel warmte kwijt kunnen. Helaas is deze optie niet voor iedereen binnen handbereik, maar deze tip mag zeker niet ontbreken op een warme zomerdag.

Een oververhitte hond afkoelen door water te drinken

Naast bovengenoemde punten, is het ook belangrijk dat de hond wat water gaat drinken. Niet teveel, probeer de hond af te koelen door regelmatig kleine slokjes te laten drinken. De hond moet tussendoor ook even rustig kunnen liggen, waardoor de warmte weg kan. Ook het hijgen helpt om de warmte uit het lichaam te krijgen.

Als laatste tip hebben we nog speciaal honden ijs, wat je zelf thuis kunt maken met ons recept.