Als je hond van zwemmen houdt is het natuurlijk heerlijk om even af te koelen in het water. Vooral Golden Retrievers willen graag het water in. Maar pas op, voor je het weet krijg je te maken met blauwalg bij honden en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn!

Disclaimer: ga bij klachten altijd naar je eigen dierenarts en vertrouw nooit 100% op artikelen die op het internet te vinden zijn.

Gevaren van blauwalg bij honden

Voordat we beginnen met de symptomen is het van belang om ons eerst bewust te worden van de gevaren van blauwalg en honden. Blauwalg zijn bacteriën die in bijna ieder oppervlakte water voorkomen, het zijn dus geen algen. Zodra het natuurwater opwarmt, zullen de bacteriën (blauwalg in dit geval) dus ook snel vermeerderen. Vaak kan je het herkennen aan het water waar een soort van stroken zichtbaar worden. Er drijft dan een deken op het water wat er groen of blauw uit kan zien.

Blauwalgen zijn echte gifstoffen, ook voor de mensen zijn het helaas vervelende bacteriën waar wij ook behoorlijk last van kunnen hebben.

De symptomen van blauwalg bij je hond

Mocht de hond overhoopt toch teveel blauwalg binnen hebben gekregen tijdens het zwemmen in natuurwater, dan kan de hond de volgende symptomen krijgen:

  • Misselijkheid / braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Irritatie bij de ogen
  • Ademhalingsproblemen (hijgen, kortademigheid)
  • Sloomheid
  • Overmatig kwijlen
  • Slecht richtingsgevoel, de coördinatie kan minder worden
  • Erg veel moeten plassen (zindelijkheid kan zelfs minder worden)

Als je zeker weet dat de hond veel blauwalg heeft binnengekregen en hij vertoont symptomen, neem dan uiteraard direct contact op met je eigen dierenarts. Zij kunnen je adviseren over de behandeling, bijvoorbeeld of je de hond moet laten overgeven. Het kan ook zijn dat ze het even willen aankijken. Dit verschilt dus per hond, per situatie.

Hond heeft blauwalg gedronken tijdens het zwemmen

Zodra je merkt dat er toch (teveel) blauwalg in het natuurwater zit waar je met de hond aan het zwemmen bent, is het verstandig om de hond zo snel mogelijk uit het water te laten komen. Lijn de hond eventueel aan als hij of zij erg graag weer wilt zwemmen. Loop daarna weer terug naar de parkeerplaats van het losloop gebied en ga naar huis.

De meeste honden krijgen een besmetting van blauwalg doordat ze de vacht gaan schoonlikken na het zwemmen. Probeer dit dus te voorkomen. De incubatietijd van blauwalg bij honden kan variëren van enkele minuten tot een uur of 6. De eerste symptomen zullen dus binnen deze tijd al zichtbaar worden als je hond teveel blauwalg heeft binnengekregen.

Wat je kan doen na aanraking met blauwalgen

Net zoals bij mensen is het slim om de hond goed af te spoelen met schoon water uit de kraan. Gebruik hierbij eventueel een goede honden shampoo, zodat de blauwalg goed uit de vacht is gehaald. Omdat honden graag hun eigen vacht schoonlikken, is dit extra belangrijk.

Zodra de hond weer lekker fris is, moet je proberen dat de hond genoeg water blijft drinken na aanraking met blauwalg. Doordat de hond klachten zoals diarree kan krijgen, is het belangrijk om voldoende vocht binnen te houden. Zorg daarnaast ook dat de hond rustig uit de zon kan liggen. Zoals hierboven ook al is benoemd, neem altijd contact op met je eigen dierenarts bij klachten.

Controleer of het zwemwater veilig is

Als je gaat met of zonder je hond gaat zwemmen, is het altijd verstandig om te controleren of je mag zwemmen in het water wat je op het oog hebt. Het controleren van het zwemwater gebeurt in de zomermaanden vaak wekelijks en online kan je direct zien waar het veilig is om (samen met de hond) te zwemmen.

Veel zwemplezier!