Golden Retrievers zijn ontzettend lieve honden, die een goede plaats kunnen krijgen in het gezin. Ze zijn erg slim, kunnen snel leren en weten vaak precies wat er van ze verwacht wordt. Soms wat minder leuk: het zijn echte waterratten!

De Golden Retriever is officieel afkomstig uit Schotland en waren voorheen jachthonden. Ze zijn erg snel en wendbaar, iets wat je vaak nog terugziet tijdens het spelen in de natuur. Deze honden worden gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. De honden worden niet heel erg zwaar, 30-34 kilo voor een reu en 25-32 kilogram voor de vrouwelijke Golden Retrievers.

Gedragskenmerken van een Golden Retriever

Het gedrag van Golden Retrievers is over het algemeen hetzelfde, maar uiteraard is iedere hond uniek. De ene heeft wat meer energie, de ander is weer wat groter. De belangrijkste kenmerken van deze hond zijn:

  • Slim, intelligent (ze kunnen veel leren)
  • Energiek en een goed uithoudingsvermogen
  • Soms erg eigenwijs
  • Slapen (een belangrijke dagbesteding na het spelen)

Over het algemeen vinden Golden Retrievers het fijn om druk met de baasjes in de weer te zijn. Dat kan zijn doormiddel van een balspel, of een goede wandeling. De conditie van een Golden Retriever is dan ook erg goed en enkele kilometers wandelen in een losloopgebied is dan ook geen probleem.

Losloopgebied Bergharen Golden Retriever
Wandelen in het bos met een Golden Retriever is een van de leukste activiteiten!

Goldens zijn echte waterratten

Zodra je met een Golden Retriever aan het wandelen bent en je komt water of een modderpoel tegen, dan is de kans groot dat de hond direct in het water springt. Ze houden erg van water en het maakt ze dan ook niet uit hoe schoon, of hoe vies, het water is.

Het is wel belangrijk om de vacht van de hond goed te verzorgen na het zwemmen, op deze manier blijft de vacht ook mooiste. Let bij het zwemmen wel op dat er geen blauwalg aanwezig is in het water. Ook Golden Retrievers kunnen erg ziek worden van het vieze water.

Hond in de regen of het water, nat en afdrogen maar!
Golden Retrievers houden enorm van zwemmen

Als je ergens in onbekend gebied een wandeling gaat maken met de hond is het altijd fijn om een extra handdoek in de auto te hebben liggen. Ook kan je eventueel na het zwemmen nog even een extra stukje wandelen, zodat de hond zichzelf al even droogloopt.

Golden Retriever pup

Als je eenmaal een goed nestje hebt gevonden, wat uiteraard niet bij een broodfokker het geval is, is het tijd om je puppy op te voeden. De Golden Retriever puppy’s zijn ontzettend schattig, maar je moet ze vanaf het begin al duidelijk maken wat wel en niet mag.
Deze honden zijn ook erg gevoelig voor het verlagen van je stem, daarmee kan je al snel duidelijk maken wat ze niet mogen doen.

Golden Retriever puppy
Een bench kan gebruikt worden als veilige thuishaven voor je Golden Retriever puppy

Naast dat je de golden moet leren om zindelijk te zijn, is het ook verstandig om direct te beginnen met los lopen. De puppy is bang om zijn nieuwe baasje(s) kwijt te raken en zal daardoor niet te snel ver weg lopen. Train dit uiteraard wel op een veilig stuk waar geen auto’s rijden, de hond kent nog niet alle commando’s!

Puppy’s hebben veel slaap nodig en na het slapen is het ook direct tijd om even een korte wandeling te maken. Tijdens deze korte wandeling kan je direct buiten oefenen om te plassen en op deze manier bijdragen aan de zindelijkheidstraining van je nieuwe Golden Retriever.

Prijs van een Golden Retriever puppy

Een echte Golden Retriever is natuurlijk onbetaalbaar! Maar, wat is nou een redelijke prijs als je een golden retriever puppy gaat aanschaffen?

Gemiddeld kost een Golden Retriever tussen de € 750 en €2.000, dit kan onder andere afhankelijk zijn van een stamboom en de plaats waar je de puppy gaat kopen. Koop je toekomstige hond ook niet zomaar via een willekeurige advertentie op Marktplaats of een soortgelijk platform.
De Golden Retriever club heeft een lijst met bekende fokkers die goed zijn, maar hanteren ook bijna altijd een wachtlijst om zeker te weten dat je echt een hond wilt hebben.

Als de prijs rond de € 500 en € 1000 zit, pas dan op voor broodfokkers. Dit zijn hondjes die zijn vaak gefokt in het buitenland en geïmporteerd naar Nederland of België. Deze honden zijn vaak niet zo gezond als je zou willen.

Zorg ook dat je hond altijd een paspoort krijgt, en een Nederlandse dierenarts moet die eerste keuring van de pup hebben gedaan. Daar moet ook een chipnummer in staan waarmee je hond te identificeren is.

Golden Retrievers verharen en schoonmaken

Het is belangrijk om te weten dat Golden Retrievers een lange vacht hebben. Deze vacht heeft veel verzorging nodig om er goed uit te zien. Het kammen is dus zeker op wekelijkse basis aan te raden en in de rui fase soms nog wel wat meer. De honden verliezen iedere dag wel wat lange haren, maar tijdens de rui kan dit vele malen meer zijn.

Als je overweegt om een Golden Retriever in huis te nemen, is het belangrijk om je te realiseren dat je iedere dag moet stofzuigen. Dweilen hoort daar uiteraard ook wekelijks bij om je huis en het verblijf van de hond netjes schoon te houden.

Stoffen hondenmand schoonmaken
Een Golden Retriever vindt het heerlijk om na het spelen weer lekker uit te rusten in de mand

Tanden poetsen van Goldens

Door de grote bek van de honden is het ook belangrijk om regelmatig de tanden goed te poetsen. Dit kan met speciale vinger tandenborstels, waarmee je de kiezen goed kunt poetsen. Als je dit regelmatig doet, kan je een hoop tandplak (de gele aanslag op de tanden) voorkomen.

Mocht er onverhoopt toch veel tandplak komen bij de kiezen van je hond, dan kan de dierenarts dit onder verdoving behandelen. De Golden zal dan na de behandeling wel de hele dag nog wat suf zijn. Overleg hierover altijd met je eigen dierenarts.

Retriever gerelateerde rassen

Naast de Golden Retriever heb je ook de volgende rassen die erg lijken op dit ras:

  • Labrador Retriever
  • Flatcoated Retriever
  • Curly coated retriever
  • Novia Scotia
  • Chesapeake Bayretriever