Je ziet veel haren van je hond op de vloer. Je gaat stofzuigen en je denkt dat je klaar bent voor vandaag. Maar twee uur later liggen er weer veel haren op de grond van de hond. Hoe kan het dat je hond soms zoveel kan verharen?

Lente en herfst-rui bij honden

Honden zijn 2x per jaar in de rui. Ze zijn in aan het ruiven wanneer het warmer en/of kouder wordt. Dit is dus vaak in de lente en in de herfst. Tijdens deze rui verliezen de honden veel haren en je kunt dan blijven stofzuigen. Aangezien we liever leuke dingen doen met onze hond dan stofzuigen zullen we ervoor moeten zorgen dat de losse haren minder worden.

Honden verharen, wat kan je er aan doen?

Er zijn meerdere opties om dit haarverlies te verminderen. Een van de opties is het gebruik maken van een trimsalon. Tijdens de trimbeurt wordt de hond helemaal ontwold. De ondervacht van de hond wordt er dan grotendeels uitgehaald, dit scheelt al een hoop haren. Hier zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan en dit blijkt ook niet altijd voldoende om het vele verharen van je hond tegen te gaan.

Hond borstelen om losse haren te verwijderen

Uiteraard blijft het extra belangrijk om dagelijks de hond te blijven borstelen. Het is hierbij wel van belang om de goede borstel te gebruiken. In dit artikel hebben we het gehad over de vijf populairste hondenrassen. Hiervan zijn er drie soorten langharig: de herders, de golden retriever en de benner sennen. Deze honden zullen in de rui erg verharen. Daarbij is het belangrijk om ze tijdens de rui periode regelmatig te borstelen. Het is het beste om hierbij eerst de ondervacht eruit te kammen en de klitten eruit te halen.

Speciale honden borstels voor in de rui

Een borstel die je hiervoor kunt gebruiken is de ferplast slicker borstel. Als laatst kun je met een kam de laatste stof, vuil en losse haren mee weghalen. Een erg fijne kam die je hierbij kunt gebruiken is de ferplast vachtkam.

Het verharen van je hond of Golden Retriever
Na een bezoek aan de trimsalon ziet een Golden Retriever in de rui er weer mooi uit

Zwemmen en wassen tegen het verharen van je hond

Hiernaast helpt ook zwemmen en/of wassen tegen het vele verharen van je hond. Sommige honden vinden wassen heerlijk. Zorg hierbij wel voor een hondenshampoo. Er zijn ook honden die niet zo fan zijn van wassen. Dan is zwemmen ook goed. Tijdens het wassen en/of zwemmen zullen de losse haren eruit gaan. Na het wassen en/of zwemmen is het wel van belang om je hond even goed te kammen. De laatste losse haren en vuil zal er dan uit gaan.

En dan, na een periode van een week of drie zul je zien dat met veel borstelen en eventueel wassen en/of zwemmen het vele verharen van je hond minder wordt!