Het is een leuk tijdsverdrijf om na de wandeling een hondenbot te geven. Uiteraard zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten bij een bot voor de hond. Ook zijn er meerdere soorten hondenbotten en sticks te koop.

Houd de hond altijd in de gaten tijdens het kauwen of kluiven van een bot. Er is altijd kans op splinters en verstikkingsgevaar!

Ons advies

Je kan de hond(en) ook echt een plezier doen met een bot, ze zijn er een leuke tijd mee bezig. Een mooie bijzaak is ook nog eens dat een bot goed is voor het hondengebit. Ook voor puppy’s is het fijn om op een bot te kauwen als ze hun tandjes aan het wisselen zijn.

Verschillende soorten hondenbotten en kluiven

Er zijn meerdere soorten bot te koop voor honden, de meest populaire botten zijn:

  • Kauwsticks tegen tandplak bij honden
  • Kauwstaven
  • Gedroogd vlees
  • Geperste botten
  • Kluifspeeltjes voor honden
  • Zachte kluif sticks tegen tandplak

Sommige honden hebben een bot allergie

Voor honden met een allergie of intolerantie, kan je ook speciale hondenboten kopen. Die botten zijn dan gemaakt van andere grondstoffen en zijn misschien wel goed voor je hond.

Er zijn ook hypoallergeen kauwbotten te koop. Deze speciale hondenbotten bestaan uit eiwitten en worden slechts uit één dierlijk product gemaakt. Zo kan je dus bijvoorbeeld botten kopen die gemaakt zijn van zalmhuid.

Mocht je hond last hebben van een allergie of intolerant zijn, kan hij verschillende klachten krijgen zoals diaree, roos en jeuk. Neem bij deze klachten ook altijd eerst contact op met je dierenarts voor een controle.

Een bot kopen bij de slager

Als je vlees koopt bij de slager dan zit er soms ook nog een stuk bot aan. De honden mogen dit soort botten vaak wel afkluiven, zeker als het rundervlees is.

Zorg wel dat de hond niet op het bot gaat kauwen, dit soort botten van de slager zijn vele malen harder dan de botten die je in de dierenspeciaalzaak koopt.