Veel honden vinden het van nature erg leuk om met takken en stokken te spelen. Echter kan het voor komen dat we dat spelen al snel zien als eten of gedrag dat je graag wilt afleren. Je vraagt je misschien ook wel af of je de hond wel voldoende brokken en eten geeft thuis.

Een geruststelling, met dat eten zit het vast wel goed. Honden kluiven van nature graag aan harde dingen, zoals botten en takken. Dit komt omdat het vaak goed is voor hun gebit.

Hond afleren om takken te eten

Het is niet per definitie slecht dat honden dit gedrag vertonen, je moet ze vooral afleren dat ze daadwerkelijk de splinters op proberen te eten tijdens het kluiven aan een tak. Die stukjes hout kunnen veel ongemak veroorzaken bij de hond wat je liever wilt voorkomen.

Wat het beste werkt bij honden om ze af te leren om takken te eten, is de wisseltruc. Met de wisseltruc bedoelen we dat je een gelijkwaardig ander speeltje aanbiedt aan je puppy of hond. Hierbij maak je duidelijk dat ze niet aan de tak mogen kluiven, maar wel aan bijvoorbeeld een bot wat je gekocht hebt bij de dierenspeciaalzaak.

Sommige honden zijn wat eigenwijzer dan andere, Golden Retrievers kunnen soms lekker doen waar ze zelf zin in hebben. Bij deze honden is het dus vooral belangrijk om consequent te blijven handelen.

Honden takken als hondenspeelgoed

Om je hond toch het idee te geven dat ze met takken aan het spelen of kluiven zijn, kan je goedgekeurd hondenspeelgoed kopen dat eruit ziet als een tak. Deze nep takken voor honden zijn veilig, waardoor de honden er ook beter mee kunnen spelen. Je hoeft dan niet de hele tijd de hond onder toezicht te houden.

Honden spelen met takken in het bos tijdens de wandeling

Veel honden vinden het leuk om iets te apporteren, ook wel het terugbrengen van een voorwerp dat het baasje of vrouwtje weggooit. Dit spelletje is ook goed te doen met een tak die je tegenkomt in het bos, tijdens de wandeling in een losloopgebied.

Dit is vaak wel een goede toepassing om te spelen met takken, de honden hebben vaak toch geen tijd om rustig te liggen en te kluiven aan deze stukken hout. Door de opwinding zijn ze vaak zo blij dat ze de tak alleen maar even in hun bek vasthouden.

Soms gebeurt er toch een klein ongelukje als je takken gooit. De hond kan er zo enthousiast van worden dat zijn of haar tong een klein beetje opengaat. Dit kleine wondje zal dan maar kort bloeden en geneest vanzelf weer. Ook hier geldt: als het blijft bloeden, of je vertrouwt het niet, neem dan uiteraard contact op met je dierenarts.

Veel voorkomende ongemakken door takken bij honden

In al het enthousiasme van een hond kan het soms misgaan als hij of zij toch aan het hout heeft zitten kluiven. Deze veel voorkomende ongelukjes kunnen gevaarlijk zijn voor het welzijn van de hond:

  • Een stukje van de tak of stok in de keel bij de hond
  • Stukje hout in het oog van de hond
  • Ingeslikte stukjes hout of splinters van de tak

Als je ook maar enigszins twijfelt over wat je moet doen bij bovenstaande ongemakken, neem dan uiteraard direct contact op met je eigen dierenarts. Vaak willen ze de hond dan toch even zien op het spreekuur, waardoor ze kunnen kijken of er iets ernstigs aan de hand is bij je hond.

Dierenartsen waarschuwen vaak voor spelende honden met takken

We hebben hierboven al voldoende redenen genoemd waarom je moet oppassen met dit soort speelgoed voor honden. De meeste dierenartsen waarschuwen dan ook voor dit gedrag. Je moet vaak zelf ook goed opletten als je hond met de tak aan het spelen is.