Met de winter is het natuurlijk heel erg leuk om met je hond te spelen in de sneeuw. Wij als mensen gaan graag naar buiten en kunnen ons goed warm aankleden. Maar is dat ook zo voor onze viervoeters? Waar moet je op letten?

De hond moet goed warm blijven

De meeste honden worden erg blij van de sneeuw en gaan enthousiast rollen en spelen. Na het spelen en rollen is het verstandig om de hond niet te lang stil te laten liggen. De hond moet zorgen dat de bloedsomloop goed actief blijft, dus blijf lekker lopen en spelen. Hierdoor blijft de hond in ieder even wat warmer.

Pootjes beschermen in de sneeuw tijdens het spelen

Tijdens het spelen in de sneeuw komt er ook een hoop ijs en sneeuw in de pootjes van je hond. Het is sowieso verstandig om de pootjes goed schoon en droog te maken na de wandeling in de sneeuw.

Het is nog beter om de pootjes van de hond te beschermen voor dit koude weer, dit kan je doen met de volgende oplossingen:

  • Sneeuw schoentjes voor honden: er zijn speciale schoentjes te koop voor honden, waarmee ze in de sneeuw kunnen wandelen. Dit beschermt de poten en er komt bijna geen ijs vast te zitten bij de tenen.
  • Vaseline op de kussentjes: sommige honden kunnen (nog) niet overweg met schoentjes, voor deze honden kan je ook vaseline op de pootjes smeren. Hierdoor blijft het ijs minder vastplakken tijdens het wandelen.

Zorg dat de hond geen sneeuw eet

Tijdens het spelen in de sneeuw is het ook belangrijk dat de hond geen sneeuw eet, dat kan maag- en darmklachten veroorzaken. Ook kan er veel strooizout op de weg liggen, dit is ook gevaarlijk voor de hond. Hierdoor kan hij zelfs een zoutvergiftiging oplopen!

Sommige honden vinden antivries ook erg lekker ruiken en proberen eraan te likken. Dit kan bijvoorbeeld nog op de grond liggen als je net de auto hebt bijgevuld. Probeer dit te voorkomen, want ook dit is zeer giftig voor honden.

Op het ijs met de hond

Zodra het lang genoeg vriest ligt er vaak ook ijs. Het is echter niet verstandig om je hond zo maar het ijs op te laten rennen, aangezien ze zelf niet goed kunnen inschatten of het ijs al dik genoeg is. Als je hond door het ijs zakt is de kans op onderkoeling al snel aanwezig.

Als je zeker weet dat het ijs al dik genoeg is, dan is het nog steeds niet verstandig om met je hond het ijs op te gaan. Ze kunnen dan heel snel uitglijden en zichzelf flink bezeren, want het ijs is natuurlijk steen hard. Zelfs als je een hondenverzekering hebt voor je hond, kan het nog steeds veel ongemak opleveren. Je wilt tenslotte niet dat je hond(en) gewond raken tijdens een winterse wandeling.

Droog honden na het spelen in de sneeuw

Na het wandelen in de sneeuw kan je de hond het beste goed afdrogen en de sneeuw uit de vacht halen. Immers als je binnen bent dan dooit de sneeuw heel snel en krijgt je hond een natte vacht. Dat is een ongelukkige combinatie als je de hond graag warm wilt maken.

Mocht je een warme plek in huis hebben is het altijd verstandig om je hond daar even neer te leggen. Veel honden vinden het dan ook fijn om even lekker op te warmen bij de open haard. Voor mensen is dat ook gelijk een mooie gelegenheid om een kop warme chocomelk te pakken en ook weer lekker warm te worden.