Je kunt je hond ook verzekeren middels een hondenverzekering. Maar wat zijn de factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen of een hondenverzekering nodig is en/of mogelijk is. In dit artikel bespreken we deze factoren.

1. Het ras dat je hebt

Voor een hondenverzekering maakt het uit welk ras je hebt. Er zijn rassen die niet geaccepteerd worden aangezien hiervan is bewezen dat bij deze rassen regelmatig afwijkingen voorkomen in het medisch gebied.

2. De hondenverzekering dekt niet alles

Net als bij de zorgverzekering van de mens zijn er ook aanvullende modules bij een hondenverzekering. In de basisverzekering van een hond wordt er maar een gedeelte terugbetaald van alle operaties die een hond nodig zou kunnen hebben. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende pakketten. Wat kunnen aanvullende modules zijn? Je kunt hierbij denken aan gebit, sterilisatie, vaccinatie (vaak wordt in de basis een gedeelte vergoed), chemotherapie en crematie. Hierbij zal maar een gedeelte worden vergoed. In dit rekenvoorbeeld zie je van de meest voorkomende verzekeringen welke verzekering wat wel en wat niet dekt.

3. Maximaal bedrag per jaar voor een hondenverzekering

Het is goed om te weten dat de verzekering een maximaal bedrag per jaar uitkeert. Mochten de kosten boven dit bedrag uitkomen dan komen de kosten alsnog voor eigen rekening. Verder betaal je vaak zoals zichtbaar op deze pagina eerst het eigen risico.

4. Het belang van bepaalde operaties

Het is algemeen bekend dat van de middelgrote en grote rassen dat zij op latere leeftijd problemen krijgen met hun heup en elleboog. Bij de meeste verzekeringen wordt dit niet vergoed. Als dit graag wil betaal je hier natuurlijk ook extra voor. Een voorbeeld; bij Petplan betaal je voor een 7-jarige Golden retriever (reu) aan basispremie €13,23 terwijl als je 75% vergoed wil hebben aan een heupoperatie je €52,88 per maand kwijt bent. Dit kost je dan €39,65 extra. En dan moet je nog na de operatie 25% zelf betalen.

5. Zelf sparen of toch verzekeren?

Een andere optie dan verzekeren is sparen. Bij de hondenverzekering zal je nooit alles vergoed krijgen. Je hebt immers een eigen risico en/of modules die een bepaald percentage uitkeren maar nooit alles. En mocht je hond niets mankeren heb je dat geld van de verzekering mooi bespaard. Als je het meer ziet zitten om te sparen dan moet je de volgende dingen overwegen; kun je iedere maand een vast bedrag sparen en/of heb je de discipline om dat geld ook daadwerkelijk op de rekening te laten staan. En mocht het geld niet gebruikt hoeven worden dan ben je het geld niet kwijt. Met een verzekering ben je het geld sowieso kwijt.

Een rekenvoorbeeld: sparen of toch de hond verzekeren?

Mocht je bijvoorbeeld €60 per maand sparen dan heb je €720 gespaard na een jaar. Dit is na vijf jaar €3600. Je hebt hier wel wat geld van nodig; denk aan dierenartsbezoeken en jaarlijkse inentingen. Reken hiervoor ongeveer €100 per jaar. Je zou dan nog ongeveer €3100 over hebben. Hier zou je dan bijvoorbeeld bijna een heupoperatie van kunnen betalen. Deze kost gemiddeld €3500. Bij Petplan betaal je ongeveer €42,50 per maand voor een golden retriever (1 tot 5 jaar) waarbij 75% van de heupoperatie wordt vergoed. €42,50×12 maanden x 5 jaar= €2550 aan premie. Tel daarbij de 25% van de heupoperatie erbij op; €875+€2550=€3425. Je zou dan €400 goedkoper uit zijn met verzekeren. Maar als je de operatie niet nodig hebt, heb je €3100 over.

Hondenverzekering, ja of nee? Denk er goed over na

Neem bovenstaande factoren mee in jullie overweging om wel of geen hondenverzekering te nemen. Het is wel zo, hoe ouder de hond wordt de verzekering ook duurder wordt. Het is zelfs dat na een bepaalde leeftijd je de hond niet meer kunt verzekeren. Het risico dat de hond iets krijgt naarmate hij ouder wordt is natuurlijk hoger. Een advies wat gegeven kan worden mocht je er echt niet uitkomen is de volgende; verzeker je puppy meteen totdat hij/zij twee jaar is. Dan heb je de hond al twee jaar meegemaakt en is de hond ook al diverse keren bij de dierenarts geweest. Dan kun je wellicht zelf een goede inschatting maken of je hond nooit iets mankeert (en wellicht de verzekering stopzetten en zelf sparen) of toch de verzekering houden aangezien de hond wel eens een keer extra naar de dierenarts moet.