In dit artikel bespreken we de diverse hondenriemen die er te koop zijn. De twee meest voorkomende hondenriemen zijn looplijnen en rollijnen. Hiernaast bestaan er ook trainingslijnen en sliplijnen.

Looplijnen

Looplijnen zijn hondenriemen met een vaste lengte. Het voordeel hiervan is dat de hond hiermee goed kan leren volgen. De lijn is immers niet zo lang. Nog een voordeel is dat de lijn makkelijk in de jas kan worden gestopt wanneer de hond los mag lopen. Een nadeel is dat de hond wat minder ruimte heeft om te snuffelen.

De helft van de looplijnen hebben een lengte van 1 m tot 1.20m. Hierbij is de lijn dus kort en kan de hond goed volgen.

De andere helft van de looplijnen heeft een lengte van 1.30 m tot 2 m. Hierbij is de de lijn wat langer en heeft de hond wat meer ruimte om te snuffelen. Vraag jezelf af met welk doel je de looplijn koopt en beslis dan welke lengte het best past.

Rollijnen

Rollijnen zijn hondenriemen die opgerold kunnen worden. Het grote voordeel hiervan is dat je de lijn kort kunt uitrollen op momenten dat dit prettig is maar op momenten dat de hond wat meer ruimte krijgt om te snuffelen kan de lijn helemaal worden uitgerold. Er bestaan rollijnen die tot 5 meter kunnen uitrollen maar er bestaan ook rollijnen tot 8 meter. Een nadeel van een rollijn is dat deze groter is dan een looplijn en deze niet zo makkelijk in de jas gestopt kan worden wanneer de hond los mag lopen.

Trainingslijnen, een goede hondenriem om mee te trainen

Het woord zegt het eigenlijk al; training. Dit zijn voornamelijk hondenriemen die worden gebruikt als de hond nog pup is. Deze trainingslijn bestaat vaak uit twee meter. Er zitten diverse voordelen aan. Je kunt je pup leren volgen aan de lijn en meteen als beloning de lange lijn geven om te snuffelen. Dan kunnen ze de wereld ontdekken. Nog een ander voordeel is als je het spannend vindt om de pup los te laten lopen kun je het eerst met de lange lijn oefenen. Komt de pup dan ook meteen als je zijn/haar naam noemt als de pup twee meter van je vandaan is? Bij een aantal trainingslijnen heb je ook nog de optie om twee honden aan een lijn vast te maken en/of de lijn om je middel te doen.

Sliplijnen

Een sliplijn is een hondenriem die geschikt is voor honden die goed en veel kunnen los lopen. Soms moet de hond even snel worden aangelijnd. Dan maak je een lus en steek je de kop van de hond erdoor. Dan is de hond snel aangelijnd.

In dit artikel zijn de verschillende hondenriemen benoemd. Kijk hierbij goed naar de eigenschappen van je hond en beslis welke optie voor jullie het meest passend is. Dit kan ook een combinatie van twee lijnen zijn. Bijvoorbeeld voor de normale wandelingen is een rollijn of een lange looplijn geschikter. Maar voor een losloopgebied is een korte looplijn of een sliplijn geschikter.

En mocht je keuze hebben gemaakt van het type lijn; bedenk dan of je de hond een hondenhalsband of een hondentuigje om wil doen.