Het liefst wil je dat de hond netjes naast je loopt. Dit betekent eigenlijk dat je de hond gaat leren volgen. In dit artikel zal er ook gesproken worden over ‘volgen’ waar dus mee bedoeld wordt dat de hond netjes naast je loopt.

Voorbereiding om de hond te leren volgen

Het is belangrijk dat je een aantal dingen doet voordat je de deur uitgaat.

  1. Zorg voor goede spullen. Als een hond nog niet goed kan volgen en veel trekt dan is het raadzaam om een tuigje te hebben en geen halsband.
  2. Zorg ervoor dat de hond rustig is als hij/zij naar buiten gaat. Zeg bijv. niet te vaak dat je gaat wandelen waardoor de hond erg blij wordt. Hierdoor is het voor de hond ook lastiger om te luisteren.
  3. Bespreek met je gezin af welk commando gaat gebruiken. Het is voor de hond verwarrend als hij/zij bij de ene persoon ‘volg’ hoort en bij de andere ‘hier’ of ‘voet’ hoort. Gebruik één consequent commando.

Uitvoering om de hond te laten volgen

  1. Zorg dat je de hond dicht naast je hebt lopen en gebruik hierbij ook meteen het juiste commando. Hiernaast moet de hond de focus op jou hebben en dus naar jou kijken. Om meer aandacht van de hond te trekken, kan hond leren volgen met clicker. Dit is handig om snel de aandacht te krijgen van je puppy.
  2. Als de hond trekt dan stop je met lopen. Je laat de hond zitten. Je herhaalt nogmaals het commando en begint dan rustig weer met lopen. Gebruik ook hier eventueel een clicker om de aandacht te krijgen.
  3. Als de hond het goed doet dan beloon je de hond meteen. Dit kan een aai of een klein koekje zijn. Probeer hiermee af te wisselen. Anders verwacht de hond iedere keer een koekje. Dan herhaal je weer het commando en laat je de hond weer op jou focussen.
  4. Als de hond de lijn weer strak trekt dan loop je een paar stappen naar achteren en trek je de lijn zachtjes mee. De hond moet dus ook een paar stappen achteruit. Uit ervaring is gebleken dat honden dit erg irritant vinden; ze willen immers vooruit in plaats van achteruit. Dan probeer je stap 1 weer opnieuw. om de hond te leren volgen.

Denk aan het volgende als je de hond naast je leert lopen:

  • Verwacht de eerste keer niet meteen dat de hond de hele weg het vol kan houden om te volgen. Het is buiten; een omgeving voor een hond waarin allerlei interessante dingen gebeuren.
  • In het begin kost het je veel tijd. ‘Even snel’ de hond uitlaten zal in het begin niet gaan mits je toelaat dat de hond aan de lijn trekt. Maar dat willen we voorkomen dus reken genoeg tijd voor het uitlaten van de hond.
  • Beloon al het positieve gedrag tijdens dat de hond leert volgen meteen. De meeste honden zijn heel leerbaar en willen het graag goed doen. Ze moeten dan wel weten wat er van ze verwacht wordt; wees dus duidelijk en consequent.