Lekker wandelen, maar het regent? De hond in de regen uitlaten is geen enkel probleem. De vacht van een hond is ervoor gemaakt om de huid te beschermen tegen de (koude) regendruppels. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de hond goed in beweging blijft voor een goede bloedsomloop.

Daarnaast mag je de hond ook niet voor langere tijd laten stilzitten of liggen in de regen. Wij zouden dat ook niet fijn vinden en bovendien kunnen de honden ook daarvan onderkoeld raken in de regen. De onderkoeling bij honden wordt soms ook wel een cold water tail genoemd, die kan ook optreden door de hond te lang te laten zwemmen in koud water.

Voorkom dat je hond regenwater gaat drinken

Het kraanwater in Nederland is erg schoon, het is dus niet nodig dat je hond buiten mogelijk vies regenwater gaat drinken. Je hond mag in principe geen regenwater drinken, omdat hier meer giftige stoffen in kunnen zitten. Vaak liggen de plassen op de weg, waar ook veel verkeer aanwezig is. Er kan bijvoorbeeld olie lekken uit een auto en blijven liggen op het wegdek.

Mocht je hond toch een beetje regenwater gedronken hebben, is dat niet direct een probleem. Probeer wel om de hond direct mee te nemen of te laten volgen. Daarnaast is voorkomen dat hij of zij regenwater drinkt tijdens de wandeling in het bos of over de weg.

Als de hond klachten heeft na het drinken van regenwater, is het altijd verstandig om direct contact op te nemen met je dierenarts. Die kunnen je het beste adviseren over de situatie.

Hond stinkt na de wandeling in de regen

Als de hond lekker heeft gewandeld in de regen kan er een bepaalde geur vrijkomen. Die geur ruik je ook als de hond (bijvoorbeeld een golden retriever die erg van zwemmen houdt) erg nat is na het zwemmen in water. De natte hondengeur kan je het beste voorkomen door bij thuiskomst direct aan de slag te gaan met het afdrogen van de viervoeter.

Doordat de vacht weer droger wordt, komt er ook in mindere mate een “vieze” geur vrij van de vacht. Een droge vacht geeft veel minder geur af dan een natte vacht en de hond wordt ook weer sneller warm. De geur van natte honden kan overigens ook erg verschillen per hond. Dat komt omdat de geur die je ruikt voortkomt uit alles wat een hond tegenkomt. Dat kan zijn gras, blaadjes, paddestoelen, poep van andere dieren, takken, zand etc. Uit al deze stoffen komen door bacteriĆ«n en schimmels die op de huid en in de vacht van de hond zitten.

Hond wilt niet naar buiten in de regen om een behoefte te doen

Als je net een puppy hebt gekregen is er nog erg veel nieuw voor de hond. De puppy moet alles leren, waaronder dat hij of zij ook moet wandelen in de regen. Vaak vinden puppies het geluid van een put erg interessant, de regen zorgt voor een nieuw geluid. Laat de puppy dan ook even rustig ontdekken wat het precies is.

Mocht je hond al wat ouder zijn en geen zin hebben in een wandeling tijdens de regen, dan kan je proberen om toch voorzichtig door te zetten. Soms doen de honden net alsof ze van suiker zijn, maar dat valt reuze mee. De honden kunnen goed tegen (regen)water, maar hebben soms wat extra motivatie nodig.

Je kan de hond motiveren door een aantal beloningen mee te nemen om ze naar buiten te krijgen. Zodra je buiten bent met de hond, geef je een beloning. Op deze manier kan je het verder uitbouwen naar een (korte) wandeling in de regen, zonder dat je hond binnen blijft zitten.

Tips voor het wandelen met de hond in de regen

Sommige honden zijn echte waterratten en anderen niet. Hieronder staan nog enkele tips als je gaat wandelen met je hond in een natte periode:

  • Zorg dat je hond aangelijnd is, hierdoor kan je hem beter corrigeren als hij regenwater probeert te drinken;
  • Houdt de hond goed bij je, zodat je hem of haar goed kunt laten volgen;
  • Laat de hond rustig de behoeften doen, zonder aan de lijn te trekken;
  • Loop rustig terug naar huis, zonder dat je uitgebreid gaat stilstaan in de regen. De hond kan hierdoor een cold water tail krijgen;
  • Zodra je thuis bent is het verstandig om zoveel mogelijk water uit de vacht van de hond te krijgen. Dit kan gemakkelijk met een handdoek of een waterblazer;
  • De hond vindt het fijn om op een warme plek te liggen na een (koude) ronde in de regen;

Hond afdrogen met een handdoek of waterblazer

Mocht de hond er nat zijn na een wandeling in de regen of een wandeling in de sneeuw, dan is het slim om hem direct droog te maken met een handdoek. Sommige mensen hebben ook een waterblazer thuis, daarmee blaas je het water letterlijk van de vacht af. Dit kan een aantal voordelen hebben voor de vacht, maar de hond moet hier wel goed aan wennen. Een waterblazer is ook relatief duur voor deze toepassing, tenzij je hond meerdere dagen per week nat is (ook bijvoorbeeld na het zwemmen).

Zodra de hond goed droog is, moet hij of zij de mogelijkheid hebben om lekker op te warmen.