Net als de mens moet de hond ook eten. Je kunt kiezen uit diverse soorten voeding. In dit artikel bespreken we de soorten voeding die er bestaan voor de hond en wat de verschillen zijn tussen de vele soorten voeding voor honden.

Droogvoer een standaard soort voeding voor de hond

Het eerste soort voeding wat je kunt geven is brokken. Dit zijn de brokken die de honden kunnen eten. Dit is de goedkoopste optie. Hiernaast kun je de brokken afwegen waardoor je het gewicht van je hond goed in de gaten kunt houden. Het is hierbij wel belangrijk dat de samenstelling van de brokken goed in de gaten wordt gehouden. De hond moet immers wel alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Natvoer voor honden

Blikvoer is natvoer voor honden. Het is belangrijk dat het voer voornamelijk uit vlees moet bestaan, wellicht aangevuld met groenten. Bij het blikvoer moet wel goed worden opgelet wat de samenstelling is van de ingrediënten. Als het hoofdbestanddeel soja of suiker is dan is het ongeschikt blikvoer.

Dit blikvoer is met name geschikt als de hond de brokken nauwelijks of moeilijk eet. Door dit blikvoer te mengen met de brokken wordt het aantrekkelijker voor de hond. Ook kun je het blikvoer geven als aanvulling op de brokken als de hond bijvoorbeeld te mager is en je de hond even extra wil verwennen met wat extra’s.

Rauw vlees geven aan honden

Een ander soort voeding voor de hond is rauw vlees. Het voordeel hiervan is dat het natuurlijk is voor de honden en dat ze minder gezondheidsproblemen zouden hebben. Dit is echter niet bewezen. Het nadeel van vers vlees is dat honden niet alle voedingsstoffen binnen krijgen en dat er gezondheidsrisico’s aan vast zitten. Je werkt immers in je eigen keuken met dit rauwe vlees dus jijzelf als mens hebt kans op bacteriën maar ook je hond. Denk bijvoorbeeld aan salmonella.

Als je toch wil kiezen voor rauw vlees zorg dan voor een goede hygiëne of overweeg KVV (kant en klaar vers vlees). Dit vlees is meteen ingevroren door fabrikanten. Je haalt dit uit de vriezer en ontdooit dit een dag van tevoren. Dit is wel duurder dan dat je het rauw vlees zelf bereidt. Ook hierbij moet je erop bedacht zijn dat niet altijd alle voedingsstoffen die een hond nodig heeft in het kvv zitten. Dit zal je in een aantal gevallen zelf nog moeten toevoegen.

Rauw vlees, maar dan gemixt

Zoals beschreven in de voorgaande alinea zit er in het kvv niet altijd de benodigde voedingsstoffen. Je kunt het menu van je hond ook zelf samenstellen door de BARF-methode of de NRV-methode.

BARF houdt in: Bones and Raw Food. Je gaat hierbij naar jouw hond kijken en precies het menu voor de samenstellen. Hierbij moet de verhouding tussen vleesbot, organen en spiervlees goed zijn en hierbij ook nog rekening worden gehouden met mineralen en vitaminen.

NRV houdt in: Natuurlijke Rauwe Voeding. Hierbij ga je ook kijken naar de verhouding tussen vleesbot, organen en spiervlees. Alleen wordt het menu hier aangevuld met prooidieren zoals eendagskuikens en muizen.

Gevriesdroogde voeding of luchtgedroogde brokken

Als laatst in de soorten voeding voor de hond heb je nog gevriesdroogde voeding en luchtgedroogde brokken. Bij gevriesdroogde voeding is het rauw vlees zo bewerkt dat je het lang kunt bewaren, ook zonder vriezer. Hierbij heb je dus ook de voordelen van het rauw vlees. Alleen het is wel prijzig. Bij luchtgedroogde brokken wordt het vlees een klein beetje bewerkt tot een brok. Dit zit dus tussen brok en rauw in.

Kies zelf welke soort voeding je aanbiedt bij je hond

Zoals te lezen is in dit artikel zijn er verschillende soorten voeding voor de hond. Het beste advies wat hierbij gegeven kan worden bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste is het belangrijk dat de hond de voeding krijgt waar hij/zij het goed op doet en dat alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Het kan zijn dat er een bepaald merken droogvoer niet prettig is voor het lichaam is voor de hond. Dan is het wellicht raadzaam om een ander merk te proberen. Ten tweede is het de portemonnee van de baasjes. Gevriesdroogde voeding is bijvoorbeeld prijzig. Het is aan de baasjes de afweging om te maken of dit betaalbaar is of dat er voor een andere optie wordt gegaan.

Wisselen van soort voeding bij honden

Het is sowieso belangrijk bij het overgaan op ander voer dat dit langzaam gebeurt. Wissel niet van de een op andere dag van voer maar meng bijvoorbeeld twee soorten brokken bij elkaar. Dan is de voorkeur om de brok die ‘nieuw’ is er eerst weinig bij te doen. En dan langzaam er steeds meer zodat de maag van de hond ook went aan de andere brok.

Naast het geven van eten is het ook belangrijk dat de hond geen giftig eten binnenkrijgt. Kies uit de soorten voeding voor de hond de voeding die het best past bij je hond. Want iedereen wil een gelukkige en energieke hond!