In de puppytijd heb je een halsband en riem gekocht. Maar dan is jouw hond uitgegroeid en moet je een beslissing maken wat je kiest. Kies je voor een hondenhalsband of een hondentuigje?

Voor-en nadelen halsband

Er zitten diverse voordelen aan een halsband. Zo zit er bij een halsband alleen iets om de nek van de hond. Ook heeft een hond meer bewegingsvrijheid als de hond los is. Hiernaast kan de hond ook nergens achter blijven haken. Een groot nadeel is bij het corrigeren van de hond dat je hond corrigeert bij de nek. Hier zitten belangrijke onderdelen zoals de zenuwen, nekwervels en de luchtpijp. Bij het corrigeren krijgt de nek dus een klap. Als de nek meerdere klappen krijgt dan kan dit schade opleveren.

Voor-en nadelen tuigjes

Er zitten diverse voordelen aan een tuigje. Een van de voordelen is dat je bij de hond de wervelkolom, gewrichten en nek ontlast. De druk zit dan niet in de nek. Het is daarom voor honden die de neiging hebben om te trekken en/of enthousiast zijn aan de lijn een goede optie. Er wordt gecorrigeerd op de borst en niet in de nek. Dit is minder schadelijk. Ook is het fijn voor honden die mee rennen met de fiets. Bij een tuigje is het wel belangrijk dat deze goed aansluit. Als deze niet goed aansluit dan kan het de natuurlijke bewegingen van de hond in de weg gaan zitten en dit kan dus een nadeel zijn. Een tuigje is niet per se nodig bij honden die niet trekken.

Hondenhalsband of hondentuigje?

Er zitten bij een hondenhalsband of een hondentuigje zowel voor-en nadelen. Als de hond enthousiast is en/of de neiging heeft tot trekken dan is een tuigje de beste optie. De hond wordt dan gecorrigeerd op de borst. Daarbij wel vooropgesteld om het trekken af te leren. Het baasje laat immers de hond uit en niet andersom. Desondanks blijven de meeste honden wel energiek. Zorg bij een tuigje wel dat deze goed aansluit.

Een hondenhalsband is een goede optie in een losloopgebied. Zo heeft de hond de ruimte om lekker te bewegen. Als de hond in een lekker modderbad ligt maar jij als baasje dit niet zo fijn vindt dan kun je de hond even bij de halsband pakken om de hond eruit te halen.

En mocht je de keuze gemaakt hebben tussen de hondenhalsband en het hondentuigje; dan kun je nog kiezen tussen de verschillende hondenriemen die er bestaan.