Welk hondentuigje is goed?

Dan heb je de vergelijking gemaakt tussen de hondenhalsband en het hondentuigje. Dan is de keuze gevallen op een hondentuigje. Maar welk hondentuigje moet je nou kopen? In dit artikel bespreken we de meest voorkomende.

Borsttuig

Bij een borsttuig doe je het tuigje over de kop van de hond heen. Daarna klik je het tuigje dicht achter de voorpoten op de borst. Een voordeel van dit tuigje is dat het sterk en robuust is. Een nadeel is dat het tuigje om de schouderbladen zit. Een bekend borsttuig is van het merk Julius K9.

Y-tuig

Bij dit hondentuigje doe je het tuigje om de kop van de hond heen. Dan klik je het tuigje dicht op de rug van de hond. Bij de borst kun je nu de letter y zien. Het voordeel van deze tuigjes is dat ze de druk verdelen op de borst en de schouderbladen niet wordt belemmerd. Een nadeel is dat deze tuigjes wat duurder zijn dan een h-tuig. Ook zitten er op sommige tuigjes een haak aan de onderzijde (zie link). Het is belangrijk om dit niet te gaan gebruiken om de hond constant te corrigeren. Dit kan schadelijk zijn.

H-tuig

Dit tuigje werkt met smalle en ongevoerde bandjes. Dit tuigje is hierdoor goedkoper maar ook minder comfortabel voor de hond. Hierbij gaat het tuigje over de kop heen. Soms moet er een voorpoot worden opgetild.

Instaptuig

Bij dit tuigje moet de hond in het hondentuigje stappen met zijn voorpoten. Deze bestaat net als het H-tuig uit smalle, ongevoerde bandjes. Deze tuigjes zijn met name geschikt voor kleine hondjes.

Anti-trektuig

Er bestaan ook anti-trektuigjes. Bij deze tuigjes loopt de voorband over de voorpoten heen. De hond wordt dus belemmerd in zijn bewegingen. Het is dus te betwijfelen of dit een juist tuigje is. Er zijn diverse manieren om het trekken af te leren. Een tuigje moet niet het trekken afleren dat zal jij als baasje moeten doen. Natuurlijk kan het zijn dat een hond uit zijn enthousiasme wel eens trekt maar dit moet meer uitzondering dan regel zijn.

Zoals uit bovenstaande punten gebleken bestaan er meerdere tuigjes. Bedenk goed welk tuigje nodig is voor jouw hond. Een kleine hond zal niet zo’n grote trekkracht hebben als een herder. Ga ook even met de hond naar de dierenwinkel voor advies. Zij hebben vaak de juiste kijk op de maat van het tuigje. Het zou toch zonde zijn als de hond wel met het juiste tuigje loopt maar niet met de juiste maat? Dan is het tuigje alsnog zinloos.