Op een warme zomerdag is het fijn om je hond lekker te laten zwemmen in een hondenzwembad. Op deze manier kunnen ze snel hun warmte kwijt en het ziet er ook nog eens super leuk uit!

Het hondenzwembad is vaak rond met een kleine opstaande rand van zo’n 30 cm hoog

Hondenzwembad voor retrievers

Een mooi groot rond hondenzwembad kan prima gebruikt worden voor retrievers. De meeste retrievers (zoals Goldens en Labradors) zijn sowieso al gek op water. Zeker in de zomer is het leuk om ze even te laten spetteren in je eigen tuin, zonder dat je daarvoor op pad moet.

Honden buiten laten zwemmen en uitkijken voor algen

Mocht je nog geen hondenzwembad in je tuin hebben staan, dan is het een goed alternatief om te kijken naar losloop gebieden voor honden waar ze ook mogen zwemmen. Je moet echter wel uitkijken met natuurwater, zeker als het al wat langer warm is. Door de warmte ontstaan er vaak veel blauwalgen die vervelende klachten kunnen geven bij honden.

Door gebruik te maken van een eigen hondenzwembad, voorkom je dat de hond in aanraking komt met blauwalg in natuurwater. De waterkwaliteit kan je dan goed in de gaten houden en het water kan je relatief snel verversen.

Het gebruikte water uit het hondenzwembad kan je overigens nog goed hergebruiken om de planten en eventuele bomen water te geven in je tuin.

De hond trainen om in het hondenzwembad te gaan

Het is niet vanzelfsprekend om te verwachten dat de hond direct zelf gaat zwemmen. Hiervoor zal je wellicht wat tijd moeten vrij maken om de hond goed te trainen. Eerst zal de hond dichtbij het badje staan en hij of zij zal dan goed beloond moeten worden. De hond kan je dan lokken door met je vingers in het water te spelen, vaak gaan ze dan vanzelf wel met een pootje over de rand erin.

Het is uiteindelijk ook nog een uitdaging om de hond te laten liggen in het water, maar vaak vinden ze het al prima om pootje te baden. Daarmee kunnen ze ook al wat hitte kwijt die anders in hun lichaam blijft zitten.

Er zijn echter ook honden (ook onder de retrievers) die gewoon geen zin hebben in het water. Als het niet lukt met trainen, dan is het hondenzwembad niet geschikt voor je hond.

Een hondenzwembad schoonmaken na gebruik

Als de warmte weer voorbij is en de hond zijn of haar warmte weer goed kwijt kan, is het tijd om het hondenzwembad op te ruimen. Schep het water uit het badje weg met een emmer en verdeel dit door je tuin, veel planten hebben vaak nog wel wat dorst.

Het overige water uit het zwembadje kan je gewoon laten weglopen door de dop uit het zwembad te draaien. Dit zakt vanzelf weg in de grond.

Vervolgens is het slim om met de tuinslang alles goed schoon te spuiten en heel goed af te drogen met een (oude) theedoek. Zorg dat het al bijna helemaal droog is en laat het hondenzwembad desnoods nog even buiten liggen om te drogen.

Als je zeker weet dat het hondenzwembad goed droog is, kan je hem opvouwen en binnen weer veilig opbergen.