Als je zin hebt om met de hond naar een groot wandelgebied te gaan, dan is het losloopgebied Herperduin zeker een aanrader! Het gebied is ontstaan uit een voormalig productiebos, maar daar wordt de laatste jaren hard aan gewerkt om dat minder zichtbaar te maken. Wij vinden dit een van de beste losloopgebieden die we kennen!

Genoeg te doen voor kinderen

Vlak bij de hoofdingang van het bos kan je ook een groot speelbos vinden voor kinderen. Honden zijn in dit stukje niet toegestaan, maar je kan hier prima omheen wandelen. De kinderen kunnen in dat gedeelte lekker klimmen in het enorme speelhuis.

Bij de ingang van dit bos is ook Zwembad De Kriekeput te vinden. In de zomer gaat het dak ook nog open, zodat het voelt als een echt buitenbad. Helaas is het niet toegestaan voor honden om samen te zwemmen in dat zwembad.

Honden kunnen zwemmen in Losloopgebied Herperduin

Er is in het losloopgebied een groot ven, dat bijna nooit droog staat. Vooral Golden Retrievers vinden het heerlijk om hier een duik in te nemen. In de zomer wil dit nog wel eens voor komen, vooral in een tijd waarin het lang droog is geweest. Het ven heet “Klompven” en is mooi gelegen midden in het bos. Je kan er mooi omheen wandelen, dus het is zeker de moeite waard om daar eens een kijkje te nemen!

Klompven in losloopgebied Herperduin
Het Klompven in het losloopgebied van Herperduin

De honden mogen niet overal los in Herperduin

Het is goed om te weten dat in Herperduin de honden niet overal los mogen lopen. Er is namelijk ook een groot wildgebied, wat duidelijk is aangegeven. Het is ook afgezet met hekken en wildroosters. Als je door een poortje gaat moet je dus ook de hond aanlijnen, anders heb je kans dat je wordt aangevallen door de wilde dieren die daar lopen.

Vlakbij het achterste Ven in Herperduin, hier mogen de honden helaas niet loslopen

Achterin het bos is nog een tweede ven te vinden, wat in de zomer ook vaak droog staat. Echter is het daar niet toegestaan om de honden los te laten lopen of te laten zwemmen.

Veel heide, zand en nieuwe natuur

In het afgesloten gedeelte van het natuurgebied Herperduin is veel verschillende begroeiing te vinden. Je kan genieten van heide, zandpaden, bos en loslopend wild. Als de zon onder gaat kan je ook mooie foto’s maken in dit grote gebied.

De ondergaande zon in natuurgebied Herperduin

Parkeren bij het losloopgebied Herperduin

Het beste kan je parkeren voor het zwembad “De Kriekeput”. Daar is een grote parkeerplaats voor het bos en voor de gasten in het zwembad. Je hoeft dan alleen maar de weg over te steken en je komt direct uit in het losloopgebied van Herpen.

Voor de navigatie kan je het volgende adres gebruiken voor deze parkeerplaats:
Schaijkseweg 10
5373 KL Herpen

Na afloop lekker eten en drinken

Als je klaar bent met wandelen, mountainbiken of spelen in het speelbos, is het tijd om lekker te eten. Dat kan je direct doen bij Pannenkoekenhuis Pan&Zo, dat ligt op de route naar de parkeerplaats. Vaak is het daar erg gezellig en druk, zeker in de weekenden.

Alternatieve parkeerplaats voor Herperduin in Koolwijk

Mocht je niet graag bij de grote parkeerplaats “De Kriekeput” parkeren, dan is er nog een alternatief beschikbaar. In Koolwijk is ook een gratis parkeerplaats beschikbaar, maar hier zijn slechts tientallen parkeervakken.

Er zijn zelfs 2 mindervalide parkeerplaatsen aangelegd, zodat je ook gemakkelijk via het asfalt het bos in kan met bijvoorbeeld een rolstoel.

Deze alternatieve parkeerplaats voor het losloopgebied Herpderduin kan je hier vinden:

Bosweg 4
5373 KK
Herpen

Losloopgebied Herperduin in de winter, ook op de schaatsen te verkennen

In het hele natuurgebied Herperduin is ook voldoende te doen als het winter is. Vaak zijn de vennen mooi dichtgevroren, dit komt omdat ze vrij ondiep zijn. De vennen zijn dus al snel dichtgevroren zodat het ijs snel kan aangroeien. Veel mensen uit de omgeving grijpen deze kans dan ook aan om te schaatsen in Herperduin.